Οικία Παλαμά: Νεότερο Μνημείο ... λέμε τώρα

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Περιοχή: οδός Περιάνδρου 5 Έτος: 1920-1935 Περιγραφή: (σ.σ. η φώτο δίπλα είναι πολυυυ παλιά) Το διώροφο κτίριο της οδού Περιάνδρου 5, στην άκρη της Πλάκας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1920-1935. Χαρακτηρίζεται από μια σύνδεση παλαιοτέρων και νεοτέρων μορφών, με συνύπαρξη αναφορών στον κλασικισμό από τη μια (τραβηχτές δωρικές παραστάδες μεταξύ των ανοιγμάτων του ορόφου) και συμπαγών μπαλκονιών από οπλισμένο σκυρόδεμα από την άλλη (με νεωτερικά κιγκλιδώματα και χωρίς φουρούσια). Στο σπίτι αυτό εγκαταστάθηκε το 1935 ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, μετά την έξωση από την προηγούμενη κατοικία του (στην οδό Ασκληπιού 3), στην οποία είχε διαμείνει για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Η αναγκαστική αυτή μετακόμιση επέδρασε αρνητικά στον ψυχισμό του και στους επισκέπτες του δήλωνε ότι "στο καινούργιο του σπίτι αισθάνεται σαν ξένος". Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, επί κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Εγκαταλελειμένο σήμερα, παρουσιάζει σοβαρές φθορές. Πηγή: Εθνικό ίδρυμα ερευνών Ενδεικτική Βιβλιογραφία: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Κωστής Παλαμάς 2003: 60 χρόνια από τον θάνατό του, Αθήνα 2003.

Δημοσίευση σχολίου

Αυτη η ιστοσελιδα

Σκοπός αυτής της σελίδας είναι η επικοινωνία της ομάδας που προσπαθεί να αναδείξει το σπίτι στο οποίο πέθανε ο Κωστής Παλαμάς, με την μπλογκ-ο-σφαιρα και ολόκηρη την κοινωνία του διαδικτύου.
Θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε τις πράξεις να μιλούν αντί για εμάς. Από εκεί και πέρα, θα κινηθούμε σίγουρα με την λογική του "οτι έλθει" καθώς το μόνο σίγουρο είναι, ότι σε ένα τέτοιο τεράστιο project δεν μπορούμε να τα κανονίσουμε όλα από πριν

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP