H κατάσταση σήμερα

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009Από το στενάκι της Περιάνδρου κάθε ημέρα περνάνε εκατοντάδες. Λίγοι αν όχι ελάχιστοι γνωρίζουν για το σπίτι του Παλαμά. Ένα από τα πολλά παρατημένα νεοκλασικά της πόλης μας που περιμένει να γίνει πολυκατοικία ή πολυκατάστημα.
Σε αυτό το παρατημένο, σχεδόν ετοιμόρροπο σπίτι αποφασίσαμε να δώσουμε ζωή. Τις εβδομάδες που πέρασαν, εργαστήκαμε πολύ σκληρά. Με καθημερινή εργασία και κάθε είδους δυσκολίες προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε τον χώρο. Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε και προβλήματα. Η χειρότερη ίσως στιγμή ήταν, όταν ένα από τα παιδιά, έκοψε το χέρι του μαζεύοντας σκουπίδια, και όλοι φοβηθήκαμε ότι μπορεί να είχε τρυπηθεί από κάποιες από τις δεκάδες βελόνες που είχαν χρησιμοποιήσει και παρατήσει εκεί οι τοξικομανείς που χρησιμοποιούσαν το σπίτι του Κωστή Παλαμά ως... στέκι. Εντάξει, πέρασε η πρώτη τρομάρα, είδαμε ότι δεν τρυπήθηκε από βελόνα, αλλά εν τω μεταξύ «η ψυχή πήγε στην Κούλουρη».
Σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου μάθαμε ότι βγαίνει η εκπομπή του “Αθέατου Κόσμου” για την προσπάθεια μας. Αν κάποιος μετά την εκπομπή κάνει τον κόπο να περάσει από το σπίτι θα δει ότι τα πλάνα του τότε, (σχεδόν δύο μήνες πριν) δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση του σήμερα. Έχουμε ρίξει μπόλικη δουλειά μέσα στο σπίτι. Και πλέον μοιάζει «σχεδόν ανθρώπινο». Δηλαδή μπορούμε και να κάτσουμε να συζητήσουμε ακόμη να πιούμε και έναν καφέ, αν χρειαστεί εκεί μέσα! Το καλό είναι ότι έχουμε γνωρίσει πλέον και κάποιους γείτονες, οι οποίοι μας βοηθάνε και αυτοί όσο τους επιτρέπει ο ελεύθερος τους χρόνος. Καταφέραμε από ότι φαίνεται να βρούμε τα χρώματα που χρειαζόμαστε για να βάψουμε το σπίτι και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε τις εργασίες. Το δύσκολο είναι ότι δεν έχουμε ρεύμα και νερό. Αλλά δεν τα παρατάμε, δουλεύουμε με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο και στο τέλος κάθε “εργασίας” καθόμαστε και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα.
Σε πρώτη φάση σκοπός μας είναι, όσο και αν ακούγεται πολύ κοινό, να μπορέσουμε να βρούμε κάποια χρήματα, να αγοράσουμε τα πιο απαραίτητα δηλαδή μερικά τραπέζια και καρέκλες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το σπίτι στους γείτονες να μας γνωρίσουν καλύτερα να τους γνωρίσουμε και εμείς και όλοι μαζί να μετατρέψουμε έναν «σκουπιδότοπο» σε αυτό που πραγματικά έπρεπε να είναι:ένα ζωντανό κομμάτι του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού της πόλης.

Η μικρή βρώμικη ταμπέλα που υπάρχει στην είσοδο γράφει: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο Εθνικός μας Ποιητής Κωστής Παλαμάς». Στο χέρι μας είναι στο Σπίτι αυτό να αναβιώσουμε το πνεύμα του.

6 σχόλια:

pazo 9 Δεκεμβρίου 2009 - 9:31 π.μ.  
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pazo 9 Δεκεμβρίου 2009 - 9:34 π.μ.  

Το θέμα αυτό πονάει πολύ. Και πονάει πολύ, ειδικά εμάς τους «γείτονες». Μεταξύ μας είναι κι αρκετοί «διάσημοι» κι «επώνυμοι» που δείχνουν να μην έχουν ενδιαφερθεί μέχρι τώρα. Τον Φεβρουάριο του 2007 έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη κατάσταση του ακινήτου στην Acrobase.gr, μια απ' τις μακροβιότερες βάσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας στην Ελλάδα (http://www.acrobase.gr/showthread.php?p=4553), χωρίς όμως κάποια σημαντική συνέχεια, εκτός της ενημέρωσης.

Η ιδέα ανάδειξης του θέματος στην εκπομπή του αθέατου κόσμου ήταν εξαιρετική, καθώς και η πολύτιμη συμβολή του καθηγητή κ. Γούδη.

Είμαστε πρόθυμοι (τα μέλη της Acrobase), να βοηθήσουμε στη προσπάθειά σας, με όποιο δυνατό τρόπο μπορούμε.

Φλώρα 9 Δεκεμβρίου 2009 - 11:26 π.μ.  

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" ως Οργανισμός παραγωγής Πολιτισμού, συγχαίρει την Πρωτοβουλία "ΟΙΚΟΣ ΠΑΛΑΜΑ" για την ανάληψη του έργου της υπερασπίσεως της Μνήμης ενός κορυφαίου Έλληνος του οποίου την λήθη απεργάζεται συστηματικά το ανάξιο σημερινό κράτος.

Συμπαριστάμεθα στην προσπάθειά σας και συμπαρατασσόμεθα!

Το Δ.Σ..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
"ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ KASSAI"
HELLENIC HORSEBACK ARCHERY SOCIETY
"CENTAURS KASSAI"
www.horsebackarcherygr.com

Ομάδα 9 Δεκεμβρίου 2009 - 1:15 μ.μ.  

ευχαριστούμε πολύ για όλες τις προσφορές βοήθειας. Φίλε Pazo, αν μπορείς στείλε ένα email στο oikospalama@gmail.com για να συντονιστούμε καλύτερα

ΧΡΗΣΤΟΣ 9 Δεκεμβρίου 2009 - 7:43 μ.μ.  

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ κου ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑ ΕΝΙΩΣΑ ΠΙΚΡΑ, ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΥΜΟ, ΠΟΛΥ ΘΥΜΟ. ΖΩ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ. ΘΕΛΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ. ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

Ομάδα 11 Δεκεμβρίου 2009 - 1:51 μ.μ.  

Αγαπητέ Χρίστο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να δεχθούμε χρήματα. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Από την άλλη, θα μπορούσες να βοηθήσεις υλικά, με συγκεκριμένα πράγματα που χρειαζόμαστε για το σπίτι, στέλνοντας κατευθείαν αυτά. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και έναν κατάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Αυτη η ιστοσελιδα

Σκοπός αυτής της σελίδας είναι η επικοινωνία της ομάδας που προσπαθεί να αναδείξει το σπίτι στο οποίο πέθανε ο Κωστής Παλαμάς, με την μπλογκ-ο-σφαιρα και ολόκηρη την κοινωνία του διαδικτύου.
Θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε τις πράξεις να μιλούν αντί για εμάς. Από εκεί και πέρα, θα κινηθούμε σίγουρα με την λογική του "οτι έλθει" καθώς το μόνο σίγουρο είναι, ότι σε ένα τέτοιο τεράστιο project δεν μπορούμε να τα κανονίσουμε όλα από πριν

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP